Parkovací anarchie v Přerově je neúnosná. Piráti navrhují řešení

14. března 2023
Parkovací anarchie v Přerově je neúnosná. Piráti navrhují řešení

Přerov, 14.3.2023 - Přerovu dlouhodobě chybí parkovací politika a situace s parkováním začíná být neúnosná. Nikdo nekontroluje placení parkování a většinou ani to, zda lidé parkují tam, kde mohou. Piráti provedli experiment, který to dokazuje a navrhují řešení, která povedou ke zlepšení situace.

Přerovu chybí jasná parkovací politika. Místo toho, aby měl Přerov konkrétní plán, jak neúnosnou situaci s parkováním řešit, vládne tu anarchie a s parkováním je to na hraně. A schválený plán mobility navíc nikdo ani nebere v potaz. Při zachování zeleně či hřišť se víc vozidel do města už nevejde. Jenže se nic neděje, a tak se parkuje i tam, kde to ohrožuje bezpečnost.

„V Přerově nefunguje ani úplný základ, tedy výběr poplatků za parkování na veřejných místech. Vidět je to třeba na Žerotínově náměstí, podle odhadů 90 % parkujících aut tu běžně nemá uhrazený parkovací poplatek a město tak ročně přijde zhruba o 2 miliony korun. Nejedná se však jen o náměstí, to stejné platí i na dalších místech. Přerov tak přichází o mnohem víc. A jsou to právě tyto peníze, které by se mohly do parkování dál investovat. Extrémní pokutování však nemá smysl a rozhodně to není dlouhodobě udržitelné. Už kvůli tomu, že v Přerově nemáme problém jen s neplacením parkování na vyhrazených místech, ale také se stáním vozidel ve žlutých zónách, zákazech nebo křižovatkách. Proto je potřeba přijmout systémové opatření postavené na datech a prokonzultované s odborníky. Není to práce, která by byla hotová za dva dny, ale je potřeba s ní začít,” uvádí právník a zastupitel města Petr Dostalík.

Krátce před volbami byla ustanovena pracovní skupina pro parkovací politiku, nicméně se nestalo nic, proto je potřeba to udělat znovu a pořádně. Piráti prosazují, aby město vytvořilo novou pracovní skupinu, shromáždilo data, začalo spolupracovat s odbornými společnosti z praxe a učit se od jiných, podobně velkých měst u nás i v Evropě. Cestou, jak se popasovat s parkováním, by mohlo být budování patrových parkovišť, které Piráti navrhovali už před volbami.

„V rámci přerovské dopravní komise se za Piráty snažíme s opozicí toto téma zvedat, nesetkáváme se však s pozitivním ohlasem. Podle současného náměstka pro dopravu je znovuvytvoření pracovní skupiny zbytečné a je tak jen velmi těžké něco vyjednat. Za Piráty proto nabízíme pomocnou ruku. Rádi se budeme na řešení celé situace podílet. Nechceme se už jen dívat na to, jak parkování v Přerově nefunguje. Situace škodí nejen městu, ale hlavně místním občanům,” dodal krajský zastupitel a člen dopravní komise města David Hošek.

{% include youtube.html id="fUS4FpXoGn0" %}

Další podobné články

Piráti na zastupitelstvu prosadili zpracování zadání pro pořízení studie nového přerovského skateparku

Přerov, 16.4.2024 - Přerovský skatepark je v havarijním stavu a od podzimu je oficiálně zavřený. Lidé ho však stále využívají. Na návrh pirátského zastupitele Vojtěcha Nezvala proto zastupitelstvo města Přerova na posledním zasedání schválilo zpracování zadání studie pro vybudování nového skateparku.

Úspěch Pirátů a opozice: Strojař zůstane městu. Konkrétní osud bude řešit zastupitelstvo

Přerov, 20. 11. 2023 - Strojař zůstane městu. Komise pro majetkové záležitosti a Komise pro rozvoj, investice, dopravu a bezpečnost minulý týden schválily tři varianty budoucnosti Strojaře a navrhly zastupitelstvu zrušit záměr prodeje. Varianty, které všechny zahrnují vznik dostupného bydlení v majetku města, budou blíže představeny na prosincovém zastupitelstvu. Osud Strojaře bude také řešit pracovní skupina se zástupci všech stran. Pirátům a opozici se tak díky tlaku skrze petici povedlo město přesvědčit, aby Strojař neprodávalo.

Piráti požadují odstoupení Michala Záchy ze všech veřejných funkcí v Přerově

Přerov, 14. 11. 2023 - Na základě dostupných informací ohledně pondělního zásahu NCOZ na krajském úřadě v Olomouci a na magistrátu v Přerově požadují Piráti odstoupení Michal Záchy z pozice uvolněného člena Rady města Přerova a pozice předsedy představenstva Vodovodů a Kanalizací Přerov. Pokud neodstoupí sám, navrhnou jeho odvolání.